"Gesztenye"

2022-10-28

sponsored links

 

 


 
R?kaptam a s?t?s n?lk?li ?dess?gekre, az ilyen bonbon jelleg? iz?kre. Nem mintha n?mely s?tit ne lehetne ugyanolyan gyorsan ?sszedobni, mint egy s?t?s n?lk?l k?sz?thet? desszertet (pl?ne annak, aki nagy gyakorlattal rendelkezik a t?m?ban), de az embernek sokszor t?nyleg nincs kedve/ideje kiv?rni, hogy a k?sz t?szta kih?lj?n, ?s esetenk?nt m?g ut?na bet?ltse azt valamilyen kr?mmel. Arr?l nem is besz?lve, hogy manaps?g olcs?bb is, ha nem kapcsoljuk be a s?t?t.
T?ny, hogy n?ha az is macer?s tud lenni, amikor minden egyes kis bonbont meg kell m?rtani a csokiban, f?leg ha az ember m?g nem tal?lta ki, hogyan v?gezze ezt a m?veletet ?gy, hogy sz?p is legyen a v?geredm?ny. Akkor bizony majdnem annyi ideig tart az eg?sz proced?ra, mintha legal?bbis bekevert ?s kis?t?tt volna egy egyszer? t?szt?t. Ilyen volt nekem els?re ez az ?l gesztenye is. A csokis m?rtogat?ssal ui. annyit b?bel?dtem, hogy k?zben len?tt a hajt?vem. Azzal a k?lalakkal nem dicsekedtem volna itt a blogon. :D De mivel nem olyan f?b?l faragtak, aki hamar feladja, juszt is ?jra nekiveselkedtem m?snap! Mert hogy egy?bk?nt nagyon ?zlett nek?nk ez a kamu gesztenye, ?s hipp-hopp elfogyott, sz?val kellett megint az ?dess?g. :D M?sodik nekifut?sra picit m?g jav?tottam a hozz?val?k ar?ny?n, ?s miut?n kiokoskodtam a csokis m?rt?ztat?s mik?ntj?t ? ilyen m?don jelent?sen ler?vid?tve a k?sz?t?si id?t ?, a geszteny?re sokkal ink?bb hasonl?t? finoms?got most m?r v?gan fot?zhattam. Kedves olvas?im, k?retik betartani a m?rt?ztat?sra vonatkoz? javaslatot (alant, a 4. pontban), k?l?nben magatokkal toltok ki. ;)
Bocs, hogy a fot?z?shoz nem tudtam gesztenyefalevelet biztos?tani, csak plat?nt, de abb?l nagyon sz?vesen adok ?r?kbe b?rkinek, mert van bel?le 10 vagonnyi. :D



Hozz?val?k 19 darabhoz:

25 dkg cukrozott gesztenyep?r?
8 dkg Butterkeks (vagy h?ztart?si keksz)
1 csapott tk. ?r?lt fah?j
5 dkg h?zi s?rgabaracklekv?r
1 ek. barna rum
10 dkg ?t- ?s tejcsokol?d? vegyesen
1 tk. napraforg?olaj

elk?sz?t?s:
  1. A kekszet egy kis t?lk?ba t?rdelj?k, poh?r alj?val morzsal?kosra nyomkodjuk ?s belevegy?tj?k az ?r?lt fah?jat. (Ha cukor- ?s egy?b arom?kt?l mentes massz?nk van, akkor adjunk hozz? ?zl?s szerinti mennyis?g? porcukrot is.)
  2. A gesztenyemassz?t vill?val ?tt?rj?k, hozz?adjuk a baracklekv?rt, a rumot, kekszmorzs?t, ?s j?l ?sszedolgozzuk.
  3. A massz?b?l 2 dkg-os goly?kat g?mb?lyget?nk ?s kiss? ellap?tjuk, hogy gesztenye form?juk legyen. Letakarva kb. 20 percre m?lyh?t?be tessz?k.
  4. A k?tf?le csokol?d?t az olajjal v?zg?z f?l?tt felolvasztjuk, kicsit h?lni hagyjuk, majd megm?rtjuk benne a goly?csk?kat: egy goly?t az olvasztott csoki k?zep?be tesz?nk, kan?llal "k?rbel?gyb?lj?k" az oldalait, majd k?t villa seg?ts?g?vel kiemelj?k a csokib?l. A goly?t ?vatosan ?tbillentj?k az egyik vill?ra, ?s fogv?j?val leh?zzuk az alj?r?l a cs?p?g? csokit. S?t?pap?rral fedett deszk?ra helyezz?k, majd a fogv?j? seg?ts?g?vel letoljuk a vill?r?l, ?s ?vatosan kih?zzuk al?la. ?gy j?runk el a t?bbi goly?val is, ?s dermed?sig h?t?be tessz?k.
  5. A k?sz geszteny?ket t?lk?ba/t?ny?rra szedj?k.
Megjegyz?s:
Az ?ltalam haszn?lt gesztenyemassza (Finest Bakery, 72%-os ? Aldi), a cukron ?s a van?li?n k?v?l rum- ?s tejsz?n arom?t tartalmazott. Teh?t aki 100%-ban csak geszteny?b?l l?v? massz?t haszn?l, az keverjen hozz? t?bb lekv?rt, ill. egy?b folyad?kot (rumot, tejsz?nt, ?s/vagy narancslevet).
A bevon?shoz ?n mindig az Aldiban kaphat? Bella ? Zartbitter (?t), ill. a Vollmilch (tej) vastag t?bl?s csokij?t haszn?lom, mert szerintem mindkett? nagyon finom fajta csokol?d?. Egy?bk?nt elegend? lenne 7-8 dkg csoki, de k?nnyebb megm?rtani egy kicsivel nagyobb mennyis?g?ben. A t?bbit el lehet nyalogatni mag?ban. :D
Ja, ?s a Butterkeks is Aldi-s. ;) Szerintem nyugodtan szponzor?lhatn?nak. :D

 


 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2022/10/geszt...

sponsored links

Keres?s